E-dziennik

Pieprz i wanilia, a także… kakao.

30.09.2024
Klasy 5B i 5C wybrały się na zajęcia do naszej słynnej poznańskiej Palmiarni, która powstała w 1911 r. na terenie ówczesnego Ogrodu Botanicznego (dziś Park Wilsona).

Przemiłe panie przewodniczki zdradzały uczniom sekrety życia najróżniejszych roślin, np. niezwykle płochliwej mimozy. Gościliśmy w lesie tropikalnym, o czym permanentnie przypominała wysoka temperatura oraz wysoka wilgotność powietrza. Tam właśnie podziwialiśmy przepiękny okaz imponującego drzewa pieprzowego z pieprzowymi ziarenkami. Zostaliśmy poczęstowani przez panią przewodnik owocami kakaowca, które miały wyraźny smak gorzkiej czekolady. Każdy mógł powąchać również wanilię oraz kwiaty prawdziwego jaśminu, często wyczuwalne w popularnych dzisiaj zapachach perfum. Duże wrażenie zrobił na nas pawilon z sukulentami, czyli roślinami zdolnymi do magazynowania wody. Podziwialiśmy tam ogromne kaktusy.

Następnie w celu utrwalenia tych wielu nowych wiadomości uczniowie wypełniali kartę zadań, odwiedzając poszczególne pawilony. Na koniec sprawiliśmy ogromną radość rybom, które zjadły, za sprawą karmy zakupionej przez dzieci, naprawdę obfity posiłek.

Magdalena Kaszkowiak